Ostalo

Knjige u filmovima Vesa Andersona

Poznato je da je Ves Anderson majstor nostalgije, ali one koju, neprevodivom portugalskom rečju, zovemo saudade. To je nostalgija za nečim što nikada nismo imali. Naravno da ovom dragom režiseru nije bilo dovoljno da stvori svet, likove, enterijer i priče koje nikada nećemo doživeti (ali sa kojima se i te kako poistovećujemo), ne, on je morao da ubaci i brojne izmišljene naslove u svoje filmove. To bi donekle bilo u redu da te knjige nemaju predivne korice koje bi ulepšale svačiju policu. U svakom slučaju, na spisak dodajemo i knjige koje ne postoje, ali koje želimo da pročitamo, kao da nam nije dovoljno teško i sa ovim postojećim.

Ves Anderson zna koliko knjige mogu da uteše i jasno mu je da predstavljaju najbolji beg od stvarnosti. Njegova ostvarenja objedinjuju melanholiju i komediju, patnju, ljubav, odrastanje koje sa sobom povlači neki gubitak nevinosti i, kao što sam već spomenula, sveprisutnu nostalgiju. Knjige su te koje nas obično uvode u priču na početku filma, ali se i tokom radnje i upoznavanja sa likovima susrećemo sa zanimljivim naslovima od kojih su neki i stvarni. U filmu Rushmore to je knjiga okeanografa Žaka Kostoa pod nazivom Diving For Sunken Treasure i kako sam naslov kaže, avantura se zasniva na potrazi za blagom.

diving

Žak Kosto se spominje i u The Life Aquatic with Steve Zissou, ali Kejt Blančet se odlučila za neke druge autore.

k

rushmore
Rushmore
hotel
Hotel Chevalier
darjeeling
The Darjeeling Limited

Fantastic Mr. Fox se zasniva na istoimenom romanu Roalda Dala i Andersonovu verziju te knjige možemo da vidimo na početku animiranog filma.

tumblr_nsnegpKcUm1uy8k9wo3_1280

The Grand Budapest Hotel takođe počinje jednom knjigom, a ako vam se svideo film, potražite roman Štefana Cvajga pod nazivom Rausch der Verwandlung (na engleskom The Post-Office Girl). Sam Anderson je pričao koliko je austrijski pisac uticao na njegov rad i posebno je izdvojio ovaj roman, koji mi je nažalost još uvek na wishlist-i.

tumblr_nsnegpKcUm1uy8k9wo8_1280

Za sam kraj sam ostavila filmove The Royal Tenenbaums Moonrise Kingdom zato što upravo u njima ima najviše izmišljenih knjiga. Tenenbaumovi su donekle depresivna i nesvakidašnja porodica. Ekscentrični likovi su umetničke duše i knjige su upravo njihovih ruku delo. Mnogi pronalaze vezu između ovog filma i Selindžerovog romana Freni i Zui, tako da eto još jedne tople preporuke.

tene

t5t3

t4t2

tenenbooks_3-kazawa_larget1

Moonrise Kingdom nam donosi jednu tinejdž ljubavnu priču o odrastanju, ali iako su Suzi i Sem još uvek deca, oni krajnje ozbiljno shvataju ljubav, knjige i sâm život. Suzi je zaista posvećen čitalac, a njene knjige nas mame da na neki način upadnemo u Andersonov film i čitamo ih pored njenog gramofona na plaži.

6ae37cf28b7df57b734ffba9cea717de

tumblr_nsnegpKcUm1uy8k9wo5_1280

large

b91e7834c9c064e46679839718d57b7f--kara-hayward-tv-movie

Ukoliko želite da saznate više o filmovima Vesa Andersona, možete pročitati moj tekst o njima i to ovde.

Malo sam istraživala i našla sam još neke knjige koje bi se mogle dopasti fanovima Vesa Andersona, a to su:

Born Weird, Andrew Kaufman

Made You Up, Francesca Zappia

Winesburg, Ohio, Sherwood Anderson

The Society of the Crossed Keys

Leto, Tuve Janson

The Sweetness at the Bottom of the Pie, Alan Bradley

From the Mixed-Up Files of Mrs. Basil E. Frankweiler, E. L. Konigsburg

Ukoliko ste čitali nešto što vas je podsetilo na andersonovsku nostalgiju, podelite u komentarima!

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s